neděle 18. listopadu 2007

Za jaký národ hrát? Římané

Travian - Římané

Manuál napovídá, že pro začínající hráče jsou nejlepší Římané. Zbylé dva národy jsou Galové a Germáni. Z manuálu zjistíte, v jakých základních parametrech se tyto národy Travianu liší. Já to zkusím trochu popsat, ať je vám jasné, k čemu to vůbec je.


Římané


Mohou stavět jak budovy, tak surovinová pole (v Travianu jsou 4 suroviny: dřevo, kámen, hlína a obilí) zároveň. Stavba každé budovy, nebo jejího vylepšení, trvá nějaký čas. Ze začátku třeba 10-20 minut, později i několik hodin. Stavět musíte jednak boduvy přímo ve vesnici (kasárna, tržiště a jiné) a pak ony surovinová pole, ze kterých vám hodinu co hodinu přibívají suroviny. Ty potřebujete právě na stavbu jak budov, tak armády.


Problém je ten, že stavět můžete pouze jednu věc najednou. Nejdřív musíte počkat, až se jedna dostaví a pak začít s další (ať už stavíte úplně znova, nebo pouze nějakou stavbu vylepšujete). Díky tomu, že Římané mohou stavět jak budouvy ve vesnici tak surovinová pole zároveň, mohou se ze začátku mnohem rychleji rozvíjet.


Obchodníci

Nosnost obchodníků je jen 500, což je nejméně ze všech národů. Se surovinami mohou hráči mezi sebou obchodovat pomocí obchodníků. Když postavíte budovu tržiště, máte v ní jednoho obchodníka. Pokud chcete obchodovat, pošlete obchodníka na trh s určeným množstvím surovin. 500 udává, kolik jich tam jeden obchodník může maximálně nést. To můžete napravit vylepšením tržiště. Každým vylepšením získáte dalšího obchodníka navíc.


Obchodování je nutné v počátcích určitě, protože někdy máte nějakých surovin moc a jindy málo. Navíc na suroviny musíte mít sklady, které když se přeplní tak o další suroviny přicházíte. To se dá obejít tak, že suroviny pošlete na trh a tím si sklady dočasně uvolníte.

Rychlost obchodníků udává, za jak dlouho dojdou se surovinou do cizí vesnice a stihnou se vrátit. Čím je větší tím jdou rychleji a pak je máte volné na další obchod.

Jednotky


Římané oproti jiným národům Travianu mají silné jednotky hned na začátku. Jednotky mají vyvážený útok i obranu, takže je můžete použít k obojímu, narozíl třeba od Germánů. A navíc nejsou ani nijak zvlášť pomalé. Rychlost vojska zase udává, za jak dlouho dojde a vrátí se z vesnice, kterou mají napadnout. Vyvážené to je pomalým výcvikem jednotek a jejich cenou. Zase ale zaútočit na armádů římských jednotek si každý rozmyslí, protože ho to nutně bude stát vlastní ztráty, což hlavně na začátku není nijak zanedbatelné.

Krom toho mají Římané běžný úkryt (úkryt slouží ke schování surovin před nájezdy ostatních hráčů) a nemají pasti (což je výhoda a specialita Galů).

Pokud to někdo nějak doplníte, sem s tím, já za Římany nikdy nehrál.

Žádné komentáře: